2017. augusztus 6., vasárnap

Horgolósuli 8. lecke - Margarétás (3D-s) blokk
Ez a minta több mintából összehurkolt saját tervezés :-)
Nem a legegyszerűbb elkészíteni (1 sor miatt :-) - persze nem lehetetlen a kitartó kezdők számára sem. Nagyon szép babatakaró, vagy párna készülhet belőle. Egy tanácsot fogadjatok meg: A virák körül feltétlenül elütő - sötétebb - dzínt válasszatok. Szép lehet fehér virággal, ciklámen háttérben...

Nézzük:
1. sor: (1. szín) a mágikus körbe 10 rövidpálca kerül.
2. sor: (1. szín) minden rövidpálcába 2 rövidpálca. - eddig 20 szemünk van.


3. sor: (2. szín) 3 láncszem -1 szem kimarad - 1 rövidpálca... ismétlés(10 ív lesz)
4. sor: (2. szín) bekúszunk egy első ívbe, majd 4 láncszem 1 rövidpálca a következő ívbe ... ismétlés (10 ív marad)
5. sor: (2. szín) bekúszunk az első ívbe és 5 láncszem 1 rövidpálca a következő ívbe.... ismétlés (10 ív marad. Elvágjuk a szálat.

6. sor. (2.szín) !a legnehezebb! Az első íves sorban, az első ív alá öltünk:

Ide kerül egy rövidpálca 3 EP, és egy kúszószem (olyan rövidpálca, amit egyszerre öltünk le), majd a következő ívbe 1 rövidpálca 3 EP és 1 hamispálca... 10 kis virágszirom lesz.
7. sor: (1. szín) Az utolsó (5 láncszemes íves) sorban kezdünk: 1-1 ívben 2EP 2 láncszem és 2 EP, majd a következőben is 2 EP 2 láncszem és 2 EP.


8. sor: (1.szín) Minden 2 láncszemes ívbe: 1 RP, 2 hamispálca, 2 EP 2 láncszem 2EP 2 HP és 1 RP, ezután egy rövidpálca oda, ahol a kép pálca tallálkozik az előző sorban, majd újra egy ívbe öltünk rövidpálcával és 2 HP 2EP 2 láncszem 2EP e HP és egy RP... ismétlés...8. sor: (3. szín) !Nehéz! Már a kezdés is nehéz! Az ujjunkkal szorítsunk össze egy szirmot. Akkor a munka visszáján "felkínálkozik" nekünk egy szál, ahová beköthetjük a 3. színt. Ha ez sikerült, akkor 4 láncszem következik, majd egy kétráhajtásos pálca, amit az előző 2. sorba öltünk! - onnan húzzuk fel hosszan és lazábban a szálat és fejezzük be a kétráhajtásos pálcát.4 láncszem és utána megint összecsípjük az ujjunkkal a következő szirmot és a kiálló szálba egy kúszószemet öltünk, 4 láncszem és kezdődik előről minden :-)
9. sor: (3. szín) Ez már egyszerű: Minden ívbe 4 EP ( tehát 80 szemünk lesz)


10. sor: (3.szín) Ez sem nehéz már :-) Saroknál kezdjük: 2 Kétráhajtásos pálca, 2 EP 2HP 8 RP 2HP 2EP és 2 Kétráhajtásos pálca A következő szem a sarok: 1 kétráhajtásos, 2 láncszem és 1 kétráhajtásos pálca kerül ebbe a szembe, és kezdődik előről: 2 KP 2EP 2HP 8 RP 2HP 2EP és 2KP, és megint sarok...


11. sor: (1. szín) Végig rövidpálca a sarokban 2 RP 1 láncszem 2 RP.

12. sor: (3. szín) Egy sor EP, a sarkokban 1 EP 1 láncszem és 1 EP

Készen is vagyunk! Azaz, csak majdnem! Ugyanis ez a munka csak akkor szép igazán, ha a mintákat blokkoljuk: bevizezzük, kicsavarjuk a kezünkkel, majd minden kis mintarészletet a helyére igazítunk, a szirmok hegyét jól meghuzigáljuk a négyzet sarkait is, majd a belső kis virág szirmait is megnyujtogatjuk.
Most vagyunk készen! (Nézzétek meg a különbséget a blokkolt és nem blokkolt munka között:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiba történt a modul működésében