2017. augusztus 13., vasárnap

Horgolt "nagyi-kockás" tatyó - a 3. leckéhez

Egy ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló tatyót próbáljunk meg együtt elkészíteni!

Hozzávalók: Természetesen saját ízlés szerint válogassatok össze középvastag fonalakat, 3-as tűvel dolgozunk. (Középvastag pamut fonalak: Drops Paris, Safran, Catania, Alize Cotton Gold, vagy vékony fonal kettős szála: Lilla pamut)

Három nagyikockás négyzetet készítünk majd, azokat összevarrjuk. A kész darabot kibéleljük, belső zsebes béléssel, elkészítjük a zárást és a füleket.

1.  Nagyikockás négyzetek munkamenet képek. A Horgolósuli 3. leckében részletes reírást találtok a nagyikocka-minta készítéséről.


22-24 cm-os oldalhosszúságnál fejezzük be a nagyi-mintát 1-2 rövidpálca sorral. Átló: kb. 36-40 cm.


Első körben összevarrjuk a 3 lapot L alakban. Az összevarrást színével összefordítva a lapokat, a rövidpálcák hátsó szemeibe öltve végezzük, így a színén ez szép összeillesztésnek látszik.

Helyezzük alá a bélésanyagot és így - ebben az L-formában, 3 cm ráhagyással szabjuk ki a táska bélését.


Ezután varrjuk össze a másik két oldalát a négyzeteknek.
Felül horgoljuk még körbe 2-3 rövidpálca sorral.


36 szemmel, 2 sor rövidpálca sorral készítsük el az áthajtót.
Befogjuk a fakarikát, összevarrjuk az átfogót felül és a táskához varrjuk, ahol a négyzetek találkoznak.

A karikába kisebb-nagyobb fagolyókból díszeket fűzünk.


Miután felvarrtuk az akasztót a helyére, és megvarrtuk a bélést - ami, ugye csupán 2 oldal összeillesztéséből állt, ha 1 darabból szabtuk ki az L-alakot - nos, ha ez eddig megvan, akkor jöhet az összeillesztés!
Duplán visszahajtva dolgozzuk el a táska "száját", és egy-egy fix öltéssel rögzítsük a táskához a megfelelő helyeken.
(Varrjuk közéjük a füleket is, ha nem horgolt, hanem bőr/műbőr/vagy szövött kész füleket illesztünk majd be.)

Ezután íz összevarrás a belsejéből, illesztéstől-illesztésig a horgolt sor hátsó szálán át vezetve történjen. Ezt majd az illesztéseknél egy picit meg is lehet húzni, hogy a bélés befeküdjön a tasiba.

A varrott  füleket el kell takarni horgolt fülekkel, de nem ez a legfőbb szerepe a varrott füleknek: A táskát, illetve annak a horgolt részét tehermentesítik a belehelyezett súlyoktól, így az sokkal később nyúlhatna majd el!!!!!

Készítsünk annyi láncszemet, amennyi a varrott fül hossza és 3 sor rövidpálcával készítsük el a "rátét fület". (nekem 22 láncszembe 16 rövidpálca és 3 sor.) (Megjegyzés: soha nem szabad egy láncszemsorba ugyanannyi rövidpálcát illeszteni, mert becsavarodik a sor, mint a polipok karja :-)

Lezárjuk a füleket és készen is vagyunk! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiba történt a modul működésében