2011. február 6., vasárnap

A keresztszemesről általában

Kedves blogtársaim! :-)
Ismét a segítségetek szeretném kérni!
A közelgő keresztszemes kiállításom kapcsán azt jutott az eszembe, hogy valamiféle magyarázó-sorokat fogok mellékelni a stílusok szerint csoportosított képek alá...Tudom, hogy pl. a kollégáim között is vannak sokan, akik csak, mint tényt ismerik a keresztszemes hímzést,azt szeretném, ha pl. a BentCreek szemesek előtt állva ráéreznének azok közösen sugárzott hangulatára, kedvességére.
Ezért tartanám fontosnak ezeket a kis ismertető szövegeket.
Tudom, hogy én még ezt a technikát csupán hobby-szinten űzöm -annál nagyobb szeretettel - s valószínűleg a stílusjegyekről is kevesebbet tudok, mint jónéhányan köztetek, ezért kérem, hogy egészítsétek ki, vagy javítsátok ki az írásom!
________________________________________________________

BENT CREEK

Végletekig leegyszerűsített, „földhöz ragadt”, egyfajta időtlen design.
Egyszerűségében rejlik a titka, a sajátságos bája – igen közkedvelt a keresztszemezők körében. A stílus jegyében különféle sorozatképek születnek, amelyeket nem a téma, hanem egy-egy design elem köt össze. Ez lehet, pl. egy ág, egy fa, ABC betűk, amerikai zászló, virágszál, egy házikó, vagy egy hóember sálja. E köré az elem köré épül fel egy kis történet 3-6 fejezetben. Főbb témái: ünnepek, szerelem – szeretet, barátság, hazaszeretet, otthon, család, bölcsességek, évszakok…
A keresztszemes készítésénél mindig színezett alapot kell használni, visszafogott színekkel hímezve a képeket. A motívumok mind egyediek, soha nem ismétlődnek, ennek ellenére ennek a stílusnak olyan alaphangulata van, amely összeköti, könnyen beazonosíthatóvá teszi a képeket
QUILTING – CROSS STITCH

A kézimunkázás két legkedveltebb technikája a foltvarrás és a keresztszemezés. Bármelyikkel is foglalatoskodunk nagyobb előszeretettel, biztos, hogy a másik technikával is próbát teszünk. Keresztszemesek ezrei készülnek patchwork – block stílusban: azaz mintha a foltvarrást utánozná. Máskor megjelenítik a foltvarró családok életét, mindennapjait, jellegzetes környezetet, viseletet. Keresztszemes hímzéseket gyakran patchwork kerettel látjuk el. A két technika a múltban is összefonódott, egy-egy foltvarrott takaróban, faliképben keresztszemes motívumokat láthatunk. Ugyanez a kapcsolat felfedezhető a tradicionális kerámiákban.

COUNTRY COTTAGE NEEDLEWORKS

A vidéki élet szépérzékkel édesített pillanatai.
Egyik fő eleme lehet az emeletes házikó, amely pl. a varrónő otthona, könyvesbolt, butik, kézműves mesterség műhelye. Mintegy cégérként, szigorú szabály szerint kivarrt felirat is szerepel a képen, amely betű-stílusában alkalmazkodik a környezethez, teljesen beépül a kompozícióba. A háttér finom, dekoratív világa - karcsú törzsű fák, indázó virágok, pici madarak, vagy báránykák - sugallják a kép bársonyos hangulatát, a készítője naív szeretetét ezért a megálmodott világért.


COUNTED – CROSS STITCH

Számolgatós technika – talán a legnehezebb, de nem biztos, hogy a leghatásosabb! Ez az a módszer, amely – mint látvány – a legütősebb, amellyel a készítője bemutathatja technikai tudását, türelmét. A témákat nagyon óvatosan kell megválasztani, mert itt lehet a legkönnyebben átcsúszni a giccs kategóriájába. Az viszont tény, hogy mint kihívás, mindenkit megérint, aki keresztszemest készít.
A lehető legapróbb lyukú alapanyagra kell dolgozni. A szemek száma tízezres nagyságrendű, mivel a hátteret is ki kell hímezni. A szemeknek – minden esetben – egy irányban szabad haladniuk, azaz pl. mindig balra zárva az X szárakat. A színárnyalatokat nagyon sűrűn kell váltogatni: egy Counted-kép átlagosan 20-30 színből áll, egy szín kb. 5 árnyalatban, s nem lehet a szálakat állandóan elvarrni, majd újrafűzni, hanem vezetni kell a hátoldalon. Egy kb. 20*20–as kép hímzése 3 hónapig is eltarthat.
„Ízlések és pofonok különbözőek” – ezen kívül érzések, emlékek is közrejátszanak a témaválasztásban. Ennek okán soha ne tegyünk megjegyzéseket, mert nagyon érzékenyen érintheti a készítőt, akinek több hónapos munkáját kellemetlen kritikával illetjük.


TRALLALA

A Trallala az, aminek hallatszik - játékos hangulat, tea, kávé, süti, szivecske... vidámság. Uralkodó színei a rózsaszín, pink, vörösek, barnák. A kompozíció központjában található a trallala-főmotívum, mint kávéscsésze, teáskanna, muffin, locsoló - amelyet kecsesen, ívelt virágok ölelhetnek körbe. Ilyet akkor készít az ember, amikor - pihenésképpen - valaki más mintájába beleszerelmesedik.
NEEDLEWORKER’S THEMES:
PINKEEP, SAMPLER, BISCORNU, SAL…

Keresztszemes „szakszavak” – amelyeket nem érdemes lefordítani. Általában olyan mozaikszavak, vagy valamely témakörhöz kapcsoltan, újonnan megalkotott szavak, amelyek egyértelműen meghatározzák a benne megálmodott stílus jegyeit. Ezek eredete éppúgy lehet régi, mint mai – esetleg a motívumvilág változhat.
A Pinkeep – tároló, tartó – lehet olyasmi, mint pl. az illatpárna. A pici darabok motívumait virágok, konyhai, ház körüli apróságok ihletik. Szolgálhat tűpárnaként, ollóőrként is, mint a Biscornu, amely egyértelműen tűpárnát jelent. Ez utóbbiban az az érdekes, ahogyan összeállítják: Pl. két négyzetlap „oldalközép-csúcs” illesztéssel.SAMPLER, SAL

A Sampler mintagyűjteményt jelent. Azaz, egy adott témában több, kis motívum gondos elrendezésben. Az ABC sampler a betűkkel játszik, itt-ott elrejtve benne értelmes szavakkal. Egy karácsonyi sampler állhat sok kis jellegzetesség kompozíciójából: hóemberek, hópihék, különféle díszes díszek, masnik, szívek csoportjából. De lehet samplert készíteni bármilyen témához, amihez az elemeket valamilyen szempont szerint összeválogatjuk. A foltvarrók is kedvelik a samplereket, mert nagyon dekoratívak, s ennél a technikánál akár egyetlen elemmel is lehet dolgozni, ha azt különféle anyagokból kivágva varrjuk össze. (pl. egy juharleveles sampler).
A SAL – mozaikszó: Sampler Stitch-Along – jelenkori változata a blogok közt terjed Azaz adva van egy téma és vele a minta, amelyet pontosan kell kivarrni, esetleg alapanyagban, színben lehet variálni. A dolog lényege az, hogy egy meghirdetett témához bárki, bárhonnan csatlakozhat, így kisebb, illetve óriás, vagy virtuális közösséggé alakulva együtt, egy időben ugyanazt a munkát végzik. Az Interneten – jelen pillanatban – Bent Creek naptárja szerepel kihímezendőként. A foltvarrók SAL változata, amikor mindenki egy-egy blokkot készít, elküldi a megjelölt helyre, ahol ezeket az elemeket egy nagy felületre összeillesztik, összevarrják. Fantasztikus érzés a közös munka részeként látni apró, de szívvel végzett szösszenetünket!
Csodálatos közösségépítő ereje van az ilyen alkalmaknak. Korábban az így kialakult kis helyi csoportokban ugyanúgy folyt az élet dolgainak megtárgyalása, elemzése, mint most, ahogyan az internetezők találnak ilyen módon egymásra. A közösségben való alkotás összehozza az embereket, amely közösségben az összetartó kapocs az a hobby, amelyért lelkesedünk, az egyediséget, pedig az egyes személyiségeket tükröző kézimunkák jelentik.

2 megjegyzés:

  1. Kata kukk be hozzám, vár rád ott valami!

    VálaszTörlés
  2. Hopsz! Én biz többször átugrottam az első cikket - gondolván, hogy az tuti nem érint!:-) A munkáid közt pedig nem találtam most újat - minden nap többször is itt vagyok, a szemem majd kiesik, olyan részletesen átnézem a motyódat!!!
    No, amikor arról megbizonyosodtam, hogy nem újabb munkádról van szó, akkor kerestem az írásaid között...míg végül, mégis csak az első cikk volt az, amiben "magamra találtam" !!!
    Ez nem is igaz! KÖSZÖNÖM! Igazán jólesik, és megtisztelő!!!

    VálaszTörlés

Hiba történt a modul működésében